pexels-photo-24485

Er zijn zoveel prachtige meren te vinden in Europa dat het lastig is om te onthouden welke het mooist zijn. Daarom hebben wij dat voor jou gedaan! De 5 mooiste meren van Europa, hieronder voor jou op een rijtje.

De Plitvice meren, Kroatië
Het Nationaal Park Plitvicemeren is gelegen in de provincie Lika-Senj, dichtbij Plitvička Jezera. In het gebied rondom de Korana rivier zijn er door natuurlijke afzettingsprocessen dammen ontstaan van travertijn (kalksteen). Deze dammen hebben in de loop der jaren grotten, meren en watervallen gecreëerd en dit leidde tot de Plitvice meren. Het nationaal park heeft in totaal 16 meren en maar liefst 90 watervallen. In het bos van het park kun je verschillende dieren vinden zoals beren, wolven en zeldzame vogels. In het turquoise blauwe water is het toegestaan om te zwemmen en verder in het park zijn er verschillende wandelroutes beschikbaar die belopen kunnen worden.

De Plitvice meren

Het Gardameer, Italië
Het is het grootste meer van Italië en omringd door schitterende natuur en bergen; het Gardameer. De stadjes die erom heen liggen kunnen bezocht, bewonderd en verkend worden. Zoals de stadjes Bardolino, Desenzano, Peschiera, Garda en Sirmione. Het Gardameer ligt aan de drie regio’s Lombardia, Veneto en Trentino-Alto Adige. Het water van het meer is altijd helder en schoon, omdat het water afkomstig is vanuit de bergen.  De temperatuur van het water is afhankelijk van de plek waar je bent. In de zuidelijke open gebieden van het meer en in de ondiepere stukken is het water wat warmer. In het noorden van het meer is het water juist wat kouder door de beschutting en het klimaat. Alsnog heerlijk om in te zwemmen toch?

Het Gardameer

Het meer van Annecy, Frankrijk
Midden in het Alpenlandschap ligt het meer van Annecy. Het meer staat bekend om zijn heldere water en is gevormd uit het smeltwater van de grote gletsjers in de Alpen. Het meer wordt gevoed door beekjes die ontspringen in bergen die erom liggen, zoals de Bornette en de Laudon. Ook wordt het meer gevoed door de ondergrondse waterbron de Boubioz. Deze bron zorgt ervoor dat het meer op een gemiddelde temperatuur blijft, namelijk rond de 12 graden. Bij het meer van Annecy is het mogelijk om te paragliden, te raften en door de kleine mooie riviertjes te zwemmen. Ook kan je bergwandelingen maken en besneeuwde bergtoppen zien, vergeet hier dan niet om stil te staan en te genieten van het uitzicht.

Het meer van Annecy

Het Lake District, Engeland
Het Lake District is een merengebied en een nationaal park in Cumbria, in het noordwesten van Engeland. In totaal telt het merengebied 16 meren en de bekendste hiervan zijn onder andere Windermere, Coniston Water en Bassenthwaite Lake. Het merengebied heeft de hoogste bergen van Engeland. Eén berg met een hoogte van 978 meter, genaamd de Scafell Pike. Dit is de hoogste top van Engeland. Het klimaat in het gebied is erg vochtig, hierdoor regent en sneeuwt het er veel. Maar alsnog is het een bezoekje waard! Er zijn namelijk ruige heuvels te vinden die alsnog geschikt zijn voor lange wandel- en fietsroutes waarbij je veel adembenemende landschappen tegenkomt. En, in het Lake District is het mogelijk om te kanoën, kajakken, zeilen en natuurlijk om te zwemmen.

Het Lake District

Het Saimaameer, Finland
Finland staat bekend als ‘het land van de duizend meren’, want het land heeft maar liefst 188.000 meren. Zoveel? Ja! Het grootste meer is het Saimaameer en dit is dan ook de mooiste. Het Saimaameer is gelegen in het zuidoosten van Finland en is tegelijkertijd ook een enorm merensysteem. In het meer zwemmen veel verschillende soorten vissen en ook zeehonden. Zoals de Saimaarob, een zeldzame zeehonden soort. Je kunt deze alleen maar vinden in het Saimaameer, dus zeehondenliefhebbers: ga erop uit. Het water van het meer watert af via de rivier de Vuoksi in het zuidoosten bij Imatra, waar het water verder het land uitstroomt. Het water mondt vervolgens via de Karelische Landengte uit in het Ladogameer. In het gebied van het Saimaameer liggen ongeveer 33.000 eilandjes, leuk om te bewonderen tijdens een kajak of kano tocht.

Het Saimaameer