abel tasman national park

Geen ander land is zo divers als Nieuw-Zeeland. Als je nadenkt over wat je daar allemaal kunt zien en beleven, dan kun je jezelf beter afvragen: wat kan er niet in Nieuw-Zeeland? Er zijn zoveel mogelijkheden en dingen om te ontdekken. Een kleine 70% van de bevolking in Nieuw-Zeeland komt uit Europa, voornamelijk uit Nederland, Ierland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dat zegt toch al genoeg over hoe geliefd het land is onder de Europeanen? En daar vallen wij ook onder!

Algemene feitjes
Om in de stemming te komen vertel ik je eerst even wat algemene feitjes over Nieuw-Zeeland. Het land dat in de Grote Oceaan ligt wordt ook wel het jongste land ter wereld genoemd. Dit komt doordat het Zuidereiland 10 tot 15 miljoen jaar geleden is ontstaan door vulkanische activiteiten. Nu vraag je je waarschijnlijk af of er dan ook een eiland in het noorden ligt? Ja. Nieuw-Zeeland is opgedeeld in twee delen: het Noordereiland en het Zuidereiland. De hoofdstad Wellington bevindt zich in het zuiden van het Noordereiland en telt in april 2016 178.000 inwoners. Het Zuidereiland is in 1642 ontdekt door de Nederlander Abel Tasman, een ontdekkingsreiziger die in dienst was van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het nieuw ontdekte land werd eerst Statenland genoemd door Tasman, maar later veranderde dit naar Nieuw-Zeeland. Het land is vernoemd naar de Nederlandse provincie Zeeland. Honderd jaar later ging de Britse ontdekkingsreiziger James Cook dezelfde kant op en ontdekte de oostkust van het Noordereiland. Ook ontdekte hij dat er tussen het Noorder- en Zuidereiland een doorgang zat. Deze doorgang wordt hedendaags Straat Cook genoemd. Nieuw-Zeeland is door de Europeanen ontdekt en de huidige inwoners van het land waren toen de Maori’s. Er leven nu nog steeds Maori’s in Nieuw-Zeeland en sommige zelfs in het stamgebied van hun voorouders. In Nieuw-Zeeland ook leven kiwi’s. Huh, fruit? Ja, maar er zijn onder andere ook vogels die kiwi’s worden genoemd! Het zijn loopvogels en zij werden door de Maori’s kiwi’s genoemd. Hierdoor worden de inwoners van Nieuw-Zeeland ook kiwi’s genoemd, net als de Nieuw-Zeelandse dollar. Het fruitsoort kiwi komt oorspronkelijk uit China en rond 1900 werden er zaden naar Nieuw-Zeeland gehaald. De Chinezen noemde de kiwi’s toen Chinese kruisbessen. Toen kiwi’s een belangrijk exportproduct werden van Nieuw-Zeeland, werd in de internationale marketing de kiwi vernoemd naar de loopvogel kiwi. Dit omdat het fruit er net zo uit zag als de loopvogel: bruin, harig en eivormig.

Zoals ik al eerder al zei is er van alles te beleven in Nieuw-Zeeland. Je kunt je dagen spenderen in de natuur, want die is eindeloos en adembenemend. De natuur bevat onder andere regenwouden, meren, bergen, vulkanen, gletsjers, stranden en rivieren. En je hebt natuurlijk de Grote Oceaan, met felblauw water aan de kust. Hier kun je goed surfen op de grote golven die de oceaan creëert. Of je gaat heerlijk genieten van de zon op de witte stranden. Ga zo maar door! Nieuw-Zeeland biedt eindeloze ervaringen. Wat kun je allemaal doen?

Kajakken in het Abel Tasman National Park
Abel Tasman National Park, een paradijs voor wandelaars en kajakkers. Door het heldere blauwe water, de gouden stranden, de zandige riviermondingen en de watervallen is het een fascinerende plek om te verkennen. Als je geluk hebt kom je tijdens het kajakken een school dolfijnen tegen of kom je langs een verlaten eilandje waar je nog beter kunt genieten van de omgeving. Wanneer je gaat kajakken kun je er ook voor kiezen om een wandeling te maken in het Abel Tasman National Park. Hier vind je hangbruggen, regenwoud vol met hang- en klimplanten, en verschillende soorten dieren. Zoals dwergpinguïns en zeehonden voor de kust.

Kajakken in Abel Tasman National Park

Bungee jumpen
Je kunt gaan bungee jumpen in een land waar (extreem) outdoor sporten erg populair is. Houd jij van een goede adrenaline kick? Dan moet jij zeker weten de Nevin Bungee Jump maken. Je ‘springt’ van een brug die 134 meter boven de rivier Nevis hangt. 134 meter! Het is de hoogste en grootste bungee jump ervaring die je kunt meemaken in Nieuw-Zeeland. Tijdens de ervaring heb je 8.5 seconde een vrije val, een ervaring die je dus nooit meer vergeet. Weet je nu al van jezelf dat je het erg spannend gaat vinden? Dan kun je ervoor kiezen om van een minder hoge brug te ‘springen’. De Kawarau Bridge Bungy, een bungee jump activiteit van de 43 meter hoge Kawarau Bridge. Hierbij kun je zelfs (als je het wil) het water aanraken wanneer je de sprong maakt!

Kawarau Bridge

Wandelen door het Tongariro National Park
Het Tongariro National Park ligt aan de zuidkant van het Taupomeer, op het Noordereiland. Het is een prachtig gebied om doorheen te wandelen waarbij je onder andere watervallen, kraters en watervallen tegenkomt. Het Tongariro National Park beschikt over de drie actieve vulkanen Mount Ruapehu, Ngauruhoe en Mount Tongariro. In het nationale park kun je de ‘Tongariro Crossing’ doen, dit wordt gezien als één van de spectaculairste wandelingen op het Noordereiland. De wandelroute loopt van Mangatepopo tot Ketetahi en is in totaal 17 km lang. Tijdens de wandelroute loop je over gevarieerd vulkanisch terrein en zodra het een heldere dag is zijn de uitzichten nog beter te zien. Adembenemend dus! In totaal duurt de wandeling ongeveer 7 uur. De top van Mount Ruepehu is altijd met sneeuw bedekt en deze vulkaan heeft 2 kraters. In één van deze twee kraters is een kratermeer te vinden en kleine gletsjers. Naast de Tongariro Crossing is er een andere wandelroute in het nationale park, die loopt naar het kratermeer van de vulkaan Mount Ruepehu. Deze wandelroute begint in Iwakau Village, een skidorpje in Bruce Road. De 7-uur-durige wandelroute gaat heen en weer van Iwakau Village naar het kratermeer. Het kratermeer ligt op maar liefst 2797 meter hoogte en dit is het hoogste punt van het Noordereiland.

Tongariro National Park

White Water raften in Rotorua
Tijdens het White Water raften ga je over de Kaituna River, gelegen in de Bay of Plenty. Dit is een regio van het Noordereiland. De rivier is een uitstroom van de meren Rotorua en Rotoiti. De Kaituna River beschikt over de Tutea Falls, dit is de hoogste commerciële waterval ter wereld om van naar beneden te raften. Deze waterval is maar liefst 7 meter hoog, dus dat betekent dat je een vrije val maakt van 7 meter! Een echte adrenaline kick dus. Verder beschikt de raft route over 3 watervallen, 14 stroomversnellingen en 2 kleine watervallen.

tutea falls

Tutea Falls in Kaituna River

Roadtrip over de Forgotten World Highway
De Forgotten World Highway is een weg van 158 km lang die loopt van Taumarunui naar Stratford. Deze route gaat door een aantal ruige maar prachtige natuurgebieden. Het klimt over drie zadels (bergovergang), namelijk de Strathmore Saddle, de Whangamomona Saddle en de Tahora Saddle. 14 km voorbij Whangamomona kom je bij de Moki tunnel, ook wel Hole Hobbit’s genoemd. Iets voor de Moki tunnel is een afslag die leidt naar de Mount Damper Falls, de 4 na hoogste waterval van het Noordereiland. Iets voorbij de Moki tunnel vind je de Tangarakau Gorge. Dit is een kloof met wanden van 60 meter hoog. De weg met ontelbare bochten en smalle paden geeft je alleen een rustig gevoel wanneer je stopt en kijkt naar de landschappen om je heen. Vergeet dan niet om hiervan te genieten na een hobbelige rit in de auto.

Uitzicht bij de Forgotten World Highway