Wereldkaart met wonderen

Zoals de meeste van jullie wel weten, heeft de wereld een aantal wonderen. Maar weet jij ook welke precies? Waarschijnlijk weet je wel dat het er 7 zijn! Ik zal je even in de goede richting helpen. Er zijn zeven antieke wereldwonderen, maar ook zeven huidige wereldwonderen. Al die wonderen bevinden zich op mooie plekken over de hele wereld. Wil je leuke feitjes weten over de huidige wereldwonderen? Lees dan snel verder! Laat je inspireren en wie weet kom jij de volgende wonderen nog eens tegen tijdens je reis om de wereld.

  1. De stad Chichén Itzá, Mexico
  2. Het beeld van Christus de Verlosser, Brazilië
  3. Het Colosseum, Italië
  4. De Chinese Muur, China
  5. De stad Machu Picchu, Peru
  6. De stad Petra, Jordanië
  7. Het grafmonument Taj Mahal, India

1. De stad Chichén Itzá
Het is een stad die te vinden is op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Het schiereiland ligt tussen de Golf van Mexico en de Caribische Zee in. De Maya’s (indianenvolk) zagen Chichén Itzá als één van de belangrijkste steden van Yucatán. Het bekendste bouwwerk in de stad Chichén Itzá is de piramide van Kukulcán, ook wel de trappenpiramide genoemd. Hier staat de stad dan ook om bekend. De piramide is in de 9e eeuw door de Maya’s gebouwd en telt in totaal 365 traptreden, net zoals het aantal dagen in een jaar. De eerste drie trappen van de piramide bestaan uit 91 treden en de vierde (laatste) trap bestaat uit 92 treden. Vroeger werd de piramide gebruikt als tempel voor de god Kukulcán, ook wel bekend als Quetzalcoati. Dit was voor de Maya’s één van de weinige belangrijke goden aan wie geen mensen werden geofferd.

Tempel Kukulcan in Chichén Itzá

2. Het beeld van Christus de Verlosser
Het beeld van Christus de Verlosser staat helemaal op de top van een berg genaamd Corcovado, in Rio de Janeiro. Het beeld is zo groot dat het vanuit de hele stad te zien is. De baai van Rio de Janeiro en het Christusbeeld vormen samen het symbool van de stad. Het 38 meter hoge monumentale beeld was in 1850 een idee van de katholieke priester Pedro Maria Boss. Het idee werd in 1889 afgeblazen en in 1921 opnieuw ingeblazen door de kerk van Rio de Janeiro. Er werd een monumentenweek georganiseerd om geld in te zamelen zodat het beeld alsnog gebouwd kon worden. Op 12 oktober 1931 was het monument af. Het beeld is ontworpen door ingenieur Heitor da Silva Costa en gemaakt in Frankrijk door de Frans-Poolse beeldhouwer Paul Landowski. Het Christusbeeld is een voor de christenen het symbool voor de belofte van verlossing.

Beeld Christus de Verlosser

3. Het Colosseum
Midden in het hartje van de Italiaanse hoofdstad Rome staat het Colosseum, een oud amfitheater. Het amfitheater werd gebouwd in de jaren 69 tot 96 voor Christus, door de Flavische keizers. Dit waren Romeinse keizers die toen de macht hadden over Rome. De opdracht voor het bouwen van het amfitheater is gegeven door keizer Vespasianus, omdat Rome in 64 jaar na Christus voor twee derde was afgebrand. In het amfitheater werden verschillende soorten spelen gehouden, zoals dier tegen dier of mens tegen mens. Daarnaast werden er voorstellingen gehouden van bijvoorbeeld acrobaten. Het bouwwerk heeft vier verdiepingen en er was plaats voor 50.000 tot 70.000 toeschouwers. Tegenwoordig is het Colosseum een monument dat van binnen en buiten kan worden bezichtigd.

Het Colosseum

4. De Chinese Muur
Hoe lang de Chinese muur is, is niet precies vast te stellen. In China wordt de muur gezien als de ‘Muur van 10.000 Li’, dan zou De Muur 5000 kilometer lang zijn. 1 Li is namelijk 500 meter. De muur werd gebouwd met als doel het beschermen van verschillende Chinese staten tegen invallen van nomadische ruitervolken uit het noorden. De bouw van de Muur is 200 jaar voor Christus begonnen en in totaal werd er ongeveer 10 jaar lang aan de muur gewerkt door honderdduizenden jonge mannen. Tegenwoordig is De Muur zwaar beschadigd door erosie of oorlogsgeweld en daarom mag er op sommige stukken niet meer gelopen worden.

De Chinese Muur

5. De stad Machu Picchu
Een stad van de Inca’s (indianenvolk) in Peru die door de Spanjaarden nooit is ontdekt en daardoor ook niet vernietigd werd, klinkt best geheimzinnig toch? Dat is het ook, want in de stad is nog steeds veel van de Inca beschaving terug te vinden. De bouw van Machu Picchu is rond 1440 gestart in opdracht van de Inca-Heerser Pachacuti. Toen die tijd was het een fort voor de heersen en een plaats waar de koninklijke familie en edelen zich konden terugtrekken van de rest. In de stad is een woonzone met daar middenin een militaire zone, een groot plein en een godsdienstige zone. In de laatstgenoemde zone bevinden zich tempels voor de zonnegod en de maangodin. Verder is er iets wat erg opvalt aan de stad, namelijk de hoge bergtop aan de noordkant genaamd Huayna Picchu. De top is maar liefst 2700 meter hoog en alleen met de voet te bereiken.

Stad Machu Picchu

6. De stad Petra
In Jordanië bevindt zich een stad genaamd Petra, gelegen in een kloof in de heuvels en gedeeltelijk uit rotsen gehakt. Petra is de Romeinse naam voor de hoofdstad van de Nabateeërs, toen het Arabische volk. Het bekendste monument van Petra is de Schatkamer van de Farao (Al Khazneh) met de karakteristieke zuilen en voorgevel. Dit gebouw is gebouwd tussen de 1e en 2e eeuw na Christus door de Nabateeërs. De Schatkamer van de Farao is wereldberoemd en trekt jaarlijks veel bezoekers. Het wordt gezien als een koninklijk graf waar tot nu toe vier graven zijn ontdekt. In Petra is veel meer te ontdekken naast de Schatkamer van de Farao, bijvoorbeeld de Djinn Blokken. Het zijn drieopvallende monumenten met een unieke vorm. De blokken waren gemaakt om personen in te begraven, maar de bedoeïenen (nomaden van de woestijn) dachten dat er kwade geesten in schuilden. Verder is het niet bekend wie en wanneer er in de blokken begraven werd. De Djinn Blokken worden beschouwd als de oudste tombes van Petra.

Het Klooster in Petra

7. Het grafmonument Taj Mahal
Paleis van de kroon, de Perzische vertaling van Taj Mahal. Het is een witmarmeren mausoleum in Agra, een stad in India. Het Taj Mahal is een rustplaats voor de geliefde echtgenote van Shah Jahan, genaamd Mumtaz Mahal. De opdracht voor het bouwen van het mausoleum kwam van Shan Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk. Het grafmonument is gebouwd tussen 1632 en 1648. Toen Shan Jahan overleed werden zijn resten bij de tombe erbij gelegd. In de centrale binnenruimte staan graftekens van de twee overledenen en de eigenlijke graven bevinden zich in de kelder van het gebouw. Middenin het mausoleum bevindt zich een enorme tuin van 300 m2 en de binnenruimte heeft een achthoekige vorm met acht ingangen. De versieringen aan de buitenkant van de Taj Mahal zijn vormgegeven met behulp van verf, stucwerk, stenen inlegwerk en gravuren waardoor het er verfijnd uitziet. Veel van de buiten afgebeelde kalligrafieën (kunst van het schoonschrift) verwijzen naar de ‘dag des oordeels’.

Het grafmonument Taj Mahal

Eén van deze bijzondere wereldwonderen bezoeken? Boek gelijk je reis bij Moyage